Karaman’ın yeraltı harikası: İncik İni Mağarası

Karamandan.com muhabiri Emirhan Sezen, “Gezgin Yarasa” programı aracılığıyla Karaman’ın doğal güzelliklerini, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini gözler önüne sermeye devam ediyor. Bu hafta, sizleri Karaman’ın eşsiz doğal güzelliği olan İncik İni (İnciğin İni) Mağarası’na götürüyoruz. Belgesel tadındaki programımızı yukarıdaki videodan veya YouTube platformundan izleyebilirsiniz.
İncik İni MağarasıKaraman Ayrancı İlçesi’ne 20 kilometre güneydoğusunda yer alan İncik İni Mağarası, Güney Dağı’nın güney eteğinde bulunmaktadır. Bölgenin en büyük akarsuyu olan Divle Deresi’nin bir kolu olan Çevlik Deresi’nin hemen kenarında yer almaktadır. İncik İni, Konya Ovası’ndan 420 metre yükseklikte, Ayrancı (Divle) Deresi’nin bir kolu olan Çevlik Deresi tabanından 10-15 metre yukarıda konumlanmıştır.
Bu mağara, kireçtaşlarının çatlak sistemleri tabaka doğrultu ve dalımlarına bağlı olarak doğu ve batı yönlerinde keskin dirsekler çizen galerilerden oluşmaktadır. Mağaranın girişine yakın bölümleri toprak, çakıl ve bloklarla örtülüdür. Büyük bir bölümü sarkıt, dikit, sütun, makarna sarkıt, örtü ve duvar damlataşlarıyla süslüdür. Ayrıca yağışlı dönemlerde tavanlardan sızan suların birikmesi sonucu ana galerinin son bölümlerinde küçük gölcükler oluşmaktadır.
İncik İni, yatay olarak gelişmiş ve fosil bir mağaradır. Mağara, sıcak tipe sahip olup kalkerli arazide oluşmuştur. Geniş bir galeri şeklindeki giriş bölümünden dar ve alçak bir koridorla ikinci büyük boşluğa, buradan da dar bir geçitten üçüncü büyük boşluğa geçiş sağlanmaktadır. İncik İni Mağarası’nda özellikle 2. ve 3. büyük galerilerde küçük su birikintileri bulunmaktadır. Yoğun su faaliyetleri sonucunda pek çok irili ufaklı sarkıt ve dikit oluşumu meydana gelmiştir.
Mağaranın önünde bir hayvan ağılı bulunması ve sel akıntıları sonucu özellikle giriş galerisinde oldukça yüksek bir dolgu oluşturmuştur. İçerisinde ve çevresinde  insan yerleşmesine ait herhangi bir bulgu yoktur.
İnciğin ini Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 10.12.1998 tarih ve 3388 karar numarası ile Doğal Sit olarak tescil edilmiştir.
LÜTFEN MAĞARALARA YETERLİ TECRÜBE, DONANIM VE EKİP OLMADAN GİRMEYİNİZ.