Karaman’da Elma İç Kurduna Karşı Biyoteknik Mücadele Projesi Başladı

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün “Kalıntı Eylem Planı” programı kapsamında, il merkezindeki elma bahçelerinde Elma İç Kurduna Karşı Biyoteknik Mücadele Projesi’ni başlattı. Proje ile 30 elma üreticisinin bahçesinde, %75 Bakanlık ve %25 üretici katkısıyla feromon şaşırtma teli uygulaması yapılacak.

Fatih Mahallesi’nde 530 dekar alanda hayata geçirilen proje kapsamında, üreticilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İl Müdürü Bulut, yaptığı açıklamada, sağlıklı üretim için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Daha önce 2024 yılında Şarözü mevkiinde 1600 dekarlık alanda gerçekleştirilen benzer bir projede 2,5 milyon TL bütçe ile feromon tel kullanıldığını ve bu uygulamanın Elma İç Kurdu yoğunluğunu azalttığını gözlemlediklerini ifade etti.

Biyoteknik Mücadelenin Faydaları Vurgulandı

Bulut, önceki projede feromon telin kullanıldığı bahçelerde ilaçlama sayısının, tel takılmayan bahçelere göre daha az olduğunu ve biyoteknik mücadelenin faydasını ortaya koyduğunu söyledi. Bu yıl ise Kalıntı Eylem Planı programı çerçevesinde Fatih Mahallesi’nde 530 dekarlık alanda 1,5 milyon TL bütçe ile projeye devam ettiklerini kaydetti. Üreticilere, biyoteknik mücadeleye önem vermeleri, ilaçlama yaparken bitki koruma ürününün son kullanma tarihine ve ilaçlama makinesi kalibrasyonuna dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatarak, bereketli bir sezon diledi.