Denk Üniversiteler

Yurtdışında eğitim almaya isteyen öğrenciler ve velilerin YÖK denkliğinin olup olmadığını düşünmektedirler. YÖK denk üniversiteler ile ilgili uygulamalara geçilmeden ilk olarak, bu uygulamayla genel de karıştırılan iki önemli husus bulunur. Bunlar; YÖK tarafından tanınma ve YÖK denkliğidir.
Yurtdışında gidilecek ülke, üniversite ve üniversitelerin yapısına, eğitim uygulamaları gibi kriterler incelenerek üniversitelerin uygun oluşuna, eğitim kurumunun üniversite vasfı olup olmadığına yönelik kararlar verilir. Diploma da denklik başvurusunun yapılmasında öncelikle diplomanın alındığı üniversitenin YÖK tarafından tanınırlığı gereklidir. Devlet üniversiteleri ile geçmişi olan özel okullar YÖK tarafından tanınır. Yurtdışında okunacak olan okulun YÖK tarafından tanınırlığını bilmek için YÖK’e dilekçe yazılmalıdır.

YÖK Denkliği Bulunan Üniversiteler

YÖK tarafından denk üniversiteler listesi içinden tercihlerle yurt dışı eğitim tercihlerinde mezuniyet sonrasında ilk aşamada garanti altına alınır. YÖK denkliği dünya sıralamasında ilk 1000 içindeki üniversitelere doğrudan denklik verilmektedir. Seçilen üniversitenin YÖK üniversite tanınırlığı kapsamında olup olmadığını bilmek için YÖK’e bir dilekçeyle başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru da bulunulmak istenen okula doğrudan ulaşarak denklikle ilgili bilgi alınabilir. Yurtdışı yükseköğrenim kurumları lise not ortalamasına bakıp öğrenci seçmeleri gerçekleşir. Bu durumda Türkiye’de bulunan birçok öğrencinin her yıl yurtdışı için üniversite tercihinde bulunması için fırsat sağlanır.

YÖK’ün Tanıdığı Yabancı Üniversiteler


YÖK denk üniversiteler içindeki tüm üniversiteler YÖK tanınırlığı kurallarına oldukça uygundur.
YÖK bu üniversitelerden mezun olan öğrencilerin diplomalarına denklik sağlar.
Türkiye’de özel ve resmi yerlerde çalışabilmek fırsatlarını arttırmaktadır. YÖK üniversite denkliğine yönelik listelerde olmayan üniversitelerden mezunlar denklik sınavına başvuru yapabilirler. Yeteri seviyede puanı alanların diplomalarına denklik verilir.

Hukuk Fakültesindeki gibi bazı bölümlerde fark dersleri vardır. YÖK atadığı üniversitelerde fark derslerin alınmasında öğrenci yönlendirir. YÖK denkliğini almayı isteyenler fark derslerini vermelidirler. Sınava girerek belirli bir seviyede puan alındığında diplomalar için denklik hakkı elde edilir. Öğrenciler yurtdışında okumak için tercih yaparken denklik alınacak üniversitelerden tercih yapmalıdırlar. Euro Star Yurtdışı Eğitim sitesinden destek alabilirsiniz.

Firma Bilgileri: Eurostar Yurtdışı Eğitim Katip Mustafa Çelebi Mahallesi İstiklal Caddesi No: 49/5 (Mavi Han) Taksim-Beyoğlu /İstanbul

Tel: 0 (212) 244 66 00