25 Aralık kumpas davasına başlanıyor

Takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık Soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu iddiasıyla 69 kişi hakkında açılan davanın görülmesine yarın başlanıyor. Fethullah Gülen’in bir numaralı şüpheli olduğu dava dosyasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müşteki, Başbakan Ahmet Davutoğlu ise mağdur olarak yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Paralel yapı iddialarına yönelik, 8’i tutuklu 69 şüpheli hakkında açılan davanın görülmesine yarın başlanıyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinin en büyük duruşma salonunda görülecek. Sanıkların kimlik tespiti ile başlayacak duruşmada daha sonra tarafların usule ilişkin beyanlarının alınması bekleniyor. Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Pazartesi günleri görülmesi planlanan davada, usule ilişkin beyanların ardından iddianamenin okunulması ve sanık savunmalarına geçilecek.

GÜLEN SANIK, ERDOĞAN MÜŞTEKİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan 1453 sayfalık iddianamede bir numaralı şüpheli olarak Fethullah Gülen yer alıyor. İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi “müşteki”, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı eski bakanlarında aralarında bulunduğu 27 kişi ise “mağdur” olarak yer alıyor.

“DEVLETE OPERASYON YAPILMAYA KALKIŞILMIŞTIR”
Takipsizlikle sonuçlanan 2012/656 numaralı 25 Aralık soruşturma dosyasına değinilen iddianamede, “Büyük bir yolsuzluk olduğu kanaati uyandırılarak devlete operasyon yapılmaya kalkışılmıştır. Bu dosyanın hedefinde asla yolsuzluklar olmamıştır” ifadeleri yer alıyor.

“FETÖ, DEVLETE KASTETMİŞ BİR İHANET ÖRGÜTÜDÜR”
Dünya ve Türkiye siyasi tarihinden birçok olayın anlatıldığı iddianamede “FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) kökü dışarıda, devletin kılcallarına kadar sızmış, devlete kastetmiş bir ihanet örgütüdür. Örgüt, emniyet ve yargıya yerleştirdiği örgüt üyeleri ile ülkenin yargı sistemini tamamen kendisine hizmet eder hale getirmiş, adeta devlet içerisinde paralel bir yargı ve polis teşkilatı kurmuştur. Bu kurumlarıyla iş adamları sahte soruşturmalarla sindirilmiş, askerler ve bürokratlar tutuklanmış, insanların özel görüntüleri ve konuşmaları usulsüz olarak elde edilmiş ve örgütün medya kanallarından servis edilerek bir korku imparatorluğu kurulmuştur” deniliyor.

“CHP’YE, MHP’YE, FENERBAHÇE’YE SONRA DA İKTİDAR PARTİSİNE KUMPAS KURMAYA KARAR VERMİŞTİR”
Mahkemece kabul edilen iddianamede, örgüte ilişkin şu ifadeler yer alıyor; “Failleri henüz bulunup yargı önüne çıkarılamadı ancak, kimlikleri tespit edilemeyen kişiler tarafından ana muhalefet partisi genel başkanına kaset yoluyla şantaj yapılmak suretiyle CHP’ye yönelik bir dizayn çalışması yapılmıştır. Ardından MHP’lilere yönelik kaset kumpası kurulmak suretiyle genel başkan yardımcılarının değişmesi sağlanmıştır. Muhalefet dizayn edilmiştir ve artık iktidar partisinin değiştirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Örgüt büyük bir sabırla soruşturma kumpası kurmaya başlamıştır. Her ne kadar cemaate bağlı milletvekilleri bulunsa dahi, etkin konumda olacak kadar sayısal yeterliliğe sahip değillerdi. Bu nedenle cemaat, bir dönem Fenerbahçe Futbol kulübünü ele geçirmek için kurmuş olduğu kumpas gibi, iktidar partisinin başına da dilediği idareyi geçirmek için kumpas kurmaya karar vermiştir.”

GÜLEN’E AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 52 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
İddianamede, bir numaraları şüpheli gülen ile yardımcısı olduğu belirtilen iki numaralı şüpheli Sinan Dursun’un, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini engellemeye teşebbüs” “FETÖ(Fethullahçı Terör Örgütü)/PDY(Paralel Devlet Yapılanması) silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek”, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri siyasal casusluk maksadıyla elde etmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 37 yıl 6 aydan 52 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.

4 POLİS MÜDÜRÜNÜN 338’ER YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İddianame örgüt yöneticisi olmakla suçlanan Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun, eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ve eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu’nun ise ağırlaştırılmış müebbet ve 162,5 yıldan 338’er yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

İddianamede diğer 63 şüphelini hakkında ise, “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” “casusluk”, “Resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek” gibi suçlardan ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl 6 aydan 330 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyor.