ZEYTİNDE DÜŞEN FİYAT ÜRETİCİYİ ÜZDÜ

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, zeytin alım fiyatlarının düşmesi nedeniyle üreticileri zeytin toplamamaları konusunda uyardı.

Çelik, yaptığı açıklamada, geçen yıl 50 ila 75 kuruşa satılan yağlık zeytin fiyatının bu yıl 2 liradan, zeytinyağının fabrika çıkışının da 20 liraya kadar yükseldiğini belirtti.
Ancak son günlerde alım fiyatların bir anda 50 kuruş düşmesinin üreticiyi endişelendirdiğini söyleyen Çelik, “Şuan fiyatlara aldanan üretici tam anlamıyla yağlanmayan zeytinleri toplama yarışına girdi. Buda 10 kiloda 1 kilo zeytinyağı çıkmasına sebep oldu. Eğer süreci bekleseydiler 4 ila 5 kiloda 1 kilo zeytinyağı elde ediliyordu. Tüccar bu olay üzerine mecburen zeytin fiyatlarında düşüş yaptı. Biz de üreticileri ilan ve mesajlarla uyarıp 7 Kasım tarihine kadar zeytinlerini toplamamaları gerektiği konusunda uyarıda bulunduk” dedi.
Şuan tüccarların elinin boş kaldığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti:
“Depolarına zeytin getiren üretici kalmamış durumda. Zeytin alımı yapamayan tüccar tekrar eski fiyatına alma mecburiyetine girecek. Eğer yine düşük fiyata devam ederse kaymakamlık, ilçe tarım müdürlüğü olarak toplanarak bir karar vereceğiz.”