Mut’ta kayısıyı don vurdu!

Mut’ta çiçek açan kayısıyı don vurdu.

Gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle Göksu Nehri kenarındaki bölgede erken çiçek açan kayısıyı don vurdu. Özellikle Göksu Irmağı kenarındaki mahallelerde kayısıda ciddi don hasarının oluştuğunu belirten çiftçiler modernpropertysolutions, ümitlerinin boşa gittiğini söylediler.

Don vuran bahçeleri yerinde inceleyen Mut Ziraat Odası Başkanı Faruk Deniz, Türkiye’nin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini Mut ilçesinin karşıladığını belirterek, “Bu yıl 130 bin ton civarında rekolte beklerken ürünümüzü don vurdu. Bu üzücü olay bir kez daha tarım sigortasının önemini bize göstermiş oldu. Zarar genelde nehir kenarı ve dere içlerindeki bahçelerde var. 130 bin ton rekolte beklentimiz vardı bunun yüzde 5’i civarında dondan etkilenen kayısımız var. Diğer yerlerde don zararı yok diyecek kadar az” diye konuştu.

Üreticilerden Fahri İpek ise, “Bu yıl don sebebiyle bahçemde erik de kayısı da zarar gördü. 15 ton kayısı bekliyordum ama 3 ton civarında kayısı ancak çıkar” dedi.

Her yıl aynı stresle yaşamak zorunda kaldıklarını söyleyen kayısı üreticileri, zararlarının hasar tespitinin ardından belli olacağını söyledi .

20170321aw016385_02

20170321aw016385_01