KAYISIYI DON VURDU

Mut’da hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu kayısıyı don vurdu.

Türkiye’nin sofralık kayısı ihracatının yüzde 80’ini üreten Mut’ta, kayısı üreticilerinin korktuğu başına geldi. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında seyretmesi ile Göksu Irmağı kenarındaki bölgede erken çiçek açan kayısıyı don vurdu. Özellikle Göksu Irmağı kenarındaki mahallelerde kayısıda ciddi don hasarının oluştuğunu belirten çiftçiler, ümitlerinin boşa gittiğini söylüyorlar.

Her yıl aynı stresle yaşamak zorunda kaldıklarını söyleyen kayısı üreticileri, zararlarının hasar tespitinin ardından belli olacağını söyledi.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Türkiye’nin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini Mut ilçesinin karşıladığını belirterek, “Bu yıl 90 bin ton civarında rekolte beklerken ürünümüzü don vurdu. Bu üzücü olay bir kez daha tarım sigortasının önemini bize göstermiş oldu. Onun için tarım sigortalarına önem vermemiz gerektiğini öğrendik. Zarar genelde ırmak kenarı ve dere içlerindeki bahçelerde var. 90 bin ton rekolte beklentimiz vardı bunun yüzde 15’i civarında dondan etkilenen kayısılarımız var. Diğer yerlerde don zararı yok” diye konuştu.

Çiftçilerden Mehmet Selvi ise, “Bu yıl don sebebiyle bahçemde erik de kayısı da kalmadı. Bu yıl 15 ton kayısı bekliyordum ama 1 kilo desen sağlam kayısı kalmadı” dedi.