Hasat Buruk Başladı

Mut’da bu yıl verimin düşük olmasından dolayı zeytin hasadı buruk başladı.

Mut Ziraat Oda Başkanı Faruk Deniz, geçen yıl 168 bin ton zeytin ve 25 bin ton zeytinyağı rekoltesinin gerçekleştiği ilçede bu yıl rekoltenin çok düşük olacağını söyledi. Geçen yıl 3 ila 7 lira arasında değişen fiyatlara satılan zeytinin bu yıl 1,50 lira ile 3 lira arasında alıcı bulduğunu belirten Deniz, “Bu fiyatlar bile sabit değil. Her gün yukarı çıkacağına maalesef düşmekte. Zeytinyağı fiyatları ise geçen yıl 20 liraya kadar yükselmesine rağmen bu yıl 9 liradan satılıyor” dedi.

“Bu yıl Ege’de var dönemi yaşanırken, Mut’ta yok dönemi yaşanıyor” diyen Deniz şöyle devam etti: “Mut’un toplam tarım arazisi 691 bin dekar olup bunun yaklaşık üçte biri olan 274 bin 500 dekarında zeytin üretimi yapılmaktadır. Bu da ilçenin ekonomik alanda kayısıdan sonra temel taşlarından birisi de zeytinciliktir. Tescillenmiş 1300 yıllık anıt zeytin ağacının da Mut ilçesinde olduğunu göz önüne aldığımızda ilçede zeytin ve zeytinyağı kültürü çok eski yıllara dayanıyor.”

Tüccar Muhammet Acar, “Geçen yıl almış olduğumuz zeytinyağları elimizde kaldı. Alış fiyatına bile alıcı bulamıyoruz. Dışarıdan tüccar gelmiyor. Meydan yerli tüccarlara kaldı. Fiyatlar desen geçen yıllara göre yarıdan da aşağı indi. Yok, yılımız olmasına rağmen fiyatların daha da yukarıda olması gerekirken maalesef çok aşağılarda” dedi.