AĞAÇTA YETİŞEN PATLICAN ZEHİRLİ ÇIKTI

Mersin’in Erdemli ilçesinde çiftçilikle uğraşan iki meraklı arkadaşın ağaçta yetiştirdikleri patlıcanın zehirli olduğu ortaya çıktı. Borazan çiçeği ağacında yetiştirdiği patlıcanı pişirip yiyen çiftçilerden Vahti Erden’in hastanelik olmasıyla patlıcanların zehirli olduğu belirlendi.

Çiftçi Erden’in bahçesindeki ‘gecesefası’ olarak da bilinen borazan çiçeği ağacına patlıcan aşılayan Hasan İncir’in aşıları tuttu. Ağaç dalında filizlenen patlıcan çiçek açtı ve onlarca patlıcan verdi. Çiğ olarak yedikleri patlıcanı pişirerek deneyen Vahti Erden zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Bahçedeki patlıcan aşılı borazan çiçeği ağacı ise olaya sinirlenen eşi tarafından kesilip atıldı.

“AĞAÇTA YETİŞEN PATLICAN ZEHİRLİ”
Çiftçi Erden ve İncir, bu konuya meraklı vatandaşları uyararak ağaçta yetişen patlıcanların zehirli olduğunu söyledi. Erden, “Arkadaşım aşıcı Hasan İncir ile farklı çalışmalar yaptık. Farklı türleri birbirlerine aşılayıp, uygulamalar yaptık. Bunlardan birisi de borazan ağacına patlıcan aşılamak oldu. O da çok güzel oldu. Görüntüsü ve kalitesi çok güzeldi. Çiğken yedik hiçbir şey olmadı. Komşularımız da tattı. Ama pişirildikten sonra zehirli olduğunu anladık. Bunu kimsenin denemeden, öğrenmeden, yememesi gerektiğini de öğrendik. Sakın kimse bu tür şeyleri yemesin. Mutlaka araştırsın” dedi.

“KİMSEYE TAVSİYE ETMEM, ASLA DENEMEYİN”
Bitkinin anaç kısmında zehir olduğunu acı bir tecrübeyle öğrendiklerini anlatan Erden, “Anaç kısmında zehir olduğunu tespit ettik. Hatta hastanelik oldum. Ölümden zor kurtuldum. Kimseye tavsiye etmem, asla denemesinler” diye konuştu.
Hasan İncir ise, “Arkadaşlar çiğ olarak yedi. Hiçbir problem yaşamadı. Pişirilip yenildiğinde zehirli olduğu ortaya çıktı. Piştikten sonra değişime uğruyor. Zehirli çıkınca bir anlamı kalmadı. Kimse denemesin. Kimse bilmediği bir bitkiye aşı yapmasın, tavsiyem bu. Zehirlenmeden dolayı arkadaşımın eşi diğer ağaçları kesti attı. Yapacak hiçbir şey yok, haklı da” dedi.
İncir, zehirli anaca vurulan aşıdan ortaya çıkan patlıcanın ancak süs olarak kullanılabileceğini söyledi.
12 ay patlıcan verebilecek bir patlıcan ağacında tonlarca patlıcan yetiştirmeyi hedefleyen arkadaşlar zehirlenme hadisesinin yaşanmasının ardından çalışmalarını rafa kaldırdı. Meraklı çiftçilerin elinde ise bir saksıda yılbaşı arefesinde bile patlıcan vermeyi sürdüren borazan çiçeği ağacı fidesi örnek olarak kaldı.

 

[wds id=”2″]