Yeşil Bina

Yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalara yeşil bina adı verilmektedir. Bu tür yapılara çevre dostu bina olarak da adlandırılmaktadır.

Çevreci binalar belli standartlarla sertifikalanmaktadır. Arazi seçimi, sosyal sorumluluk anlayışlı tasarım, doğal ve atık üretmeyen yapı malzemelerinin kullanımı, çevresel etkinlikler, iklim koşulları, yapım tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımlardır. Yeşil binalarda standart donanımların otomasyonundan, evin kendisi için gereken enerji ve temiz su kaynağı oluşturması, oluşan atıkların geri dönüşümlü olarak kullanılmasını sağlayabilecek en az atık oluşumu planlanmış ve oluşan atıklarında yeniden kullanımı ve geri dönüşümü yapılarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir.

Bu standartlar aynı zamanda yeşil bina tasarlamak isteyen mimar ve mühendisler için kılavuz niteliği taşır. Sosyal sorumluluklarını yerine getirdiklerini kamuoyu ile paylaşmak isteyen şirketlere de geçerli bir etiket sağlar.

Dünya’daki Ulusal Yeşil Bina Konseyleri, yeşil binaların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla bu binalara bir “yeşil etiket” verilmesi gerektiğini öngörmüşlerdir. Çevreci binaların teşviği ve yaygınlaşması anlamında olumlu bir adımdır. Bu etiketler sayesinde bir binanın birtakım standartlar çerçevesinde yeşilliği tescil edilir.

Binaların ve yerleşimlerin küresel ısınmaya sebep olan başlıca sera gazı olan CO2 salınımının %40’ından, su kullanımının yaklaşık %12’si, atıkların %65’i ve elektrik tüketiminin de %71’inden sorumlu olduğu bilinmektedir.

Amerika’da yapılan bir çalışma, yeşil binaların enerji tüketiminde %24-50, CO2 salınımında %33-39, su tüketiminde %40 ve atıklarda %70’e varan bir düşüş sağlanacağını ortaya koymaktadır.

Dünya’da birçok yeşil bina sertifika sistemi var. Bunlardan başlıcaları:

  • 1990’da İngiltere’de ortaya çıkan BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method),
  • 1998’de Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan LEED (Leadership in Energy and Environmental Design),
  • 1998’de gelişmiş ülkelerin bir araya gelmesiyle kurulan IISBE (International Initiative for Sustainable Built Environment),
  • 2003’de BREEAM’den uyarlanarak Avustralya’da oluşturulan Greenstar,
  • 2004’de Japonya’da ortaya çıkan CASBEE (Comprehensive Assessment for Building Environmental Efficiency),
  • 2009’da Almanya’da ortaya çıkan DGNB (Deutsche Gesellschaft fur Nachhaltiges Bauen)’dir.
  • semtrio.com adresimizden leed danışmanlığı ayrıcalıklarından bizleri arayarak yararlanabilirsiniz.