Şirketlerde İtibar Yönetimi İçin 10 Temel Adım

Kurumsallaşma sektöründe önde gelen firmalardan olan Ortak Akıl Danışmanlığı’nın Yönetim danışmanı Sn. Yılmaz SÖNMEZ, Şirketlerde İtibar Yönetimi İçin 10 Temel Adım” hakkında bilgilendiriyor…

Lider: İtibar yönetimi liderden başlar. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki itibarın yönetilmesindeki yüzde 50 sorumluluk kurumun liderinin üzerindedir.
Kriterler: İtibarın hangi kriterlerden oluştuğunu belirlemeli, bunları hangi ilke ve politikalarla desteklediğinizi ortaya koymalısınız.
Paydaşlar: Sosyal paydaşların kültürel ve toplumsal duyarlılıklarını ve değerlerini de yakalayıp, kendi değerlerimizle onlarınki arasındaki ortak noktaları belirlemeli.
Tespit: Şirketin yöneticileri nezdinde itibar yönetiminde neleri doğru, neleri eksik yaptıkları tespit edilirken, şirketin sosyal ortakları nezdinde de bir araştırma yapılıp ortaya çıkan farklılıkları kapatacak iletişim yönetimi uygulanmalı.
Uygulama: itibarı yönetecek süreçler, yani kurumsal markanın nasıl yönetileceği, performansın nasıl ölçüleceği, zaman tablosu ve kullanılacak enstrümanlar tarif edilmeli.
Kadro: Liderin tüm kadroyu süce katması gerekiyor. Liderler yöneticilerin bu sürece katılımını sağlamak için onların performansını itibarla ilişkilendirmeli.
Çalışanlar: Çalışanların aidiyet ve bağlılıklarının sağlanması itibar yönetimindeki kritik başarı faktörlerinden biri. Dış dünyada istediğimiz kadar algılanmamız yüksek olsun, çalışanlar bunun gerçeklerle bağdaşmadığını bildiği sürece o kuruma olan inancını kaybeder.
İlişki yönetimi: Sosyal paydaşlara göre bir dış ilişki yönetimi uygulanmalı. Bunlar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, gönüllü çalışmalardır.
Ölçümleme: İtibar düzenli aralıklarla mutlaka ölçümlenmeli. Yoksa performansınızın ne olduğunu göremezsiniz.
Benchmark: İtibarını iyi yöneten şirketler bunu nasıl yapıyor, biz nasıl yapıyoruz, onlardan alınacak bir şey var mı bunlar gözden geçirilmeli.

Bunların yanı sıra, şirketlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta; Bir işletmenin başarılı olabilmesi için rekabet avantajı sağlama olasılığı en yüksek kaynak insan kaynağıdır. varlığının insan olduğu görüşünün ve bu alana yapılacak her yatırımın şirket performansını yükselteceği düşüncesinin her geçen gün artarak kabul gördüğü günümüzde şirketler, öncelikle nasıl bir insan kaynağına ihtiyaç duyduklarını ve bu ihtiyacı temin ve muhafaza için gerekli insan kaynakları kadro ve sisteminin oluşturulması.

Şirketlerde itibar yönetimi, yönetim danışmanlığı, ik danışmanlığı ve daha fazlası ortaakildanismanlik.com’da !