Pırlanta Rapaport Nedir?

Elmas doğada en nadir bulunan en değerli madenlerdendir. Kaliteli kesimler sayesinde pırlanta olan bu taş kadınların ve alınacak tüm hediyelerin gözdesidir. Asıl hammadde elmastır. Bu elmaslar belirli bir formda kesilerek mücevhere dönüştürülür. Pırlantanın fiyatı hesaplamak adına birçok özellik bulunmaktadır. Bu özellikler dünya çapında 4C olarak bilinirler. Bu 4C nin açılımı cut, carat, clarity,color yani kesim, ağırlık, berraklık ve renktir. Bunların kalitesi ise fiyat üzerinde etki eden en büyük etkendir. Özelliklerin her biri ayrı bir özellik elmasın fiyatı üzerinde etki eder peki neden?

  • Bu denli değerli olan elmaslar kesilirken aşırı özen gerektirir.
  • Fazlasıyla güzel kesilmiş bir elmas iyi bir fiyata satılabilmektedir.

Frklı fiyatlandırma metodları mümkün olsa da Rapaport pırlanta raporu en çok kullanılan rapor tarzıdır. Martin Rapaport tarafından tasarlanmış olup GIA mezuniyetinin üzerine işlenmiş ha elmas hakkında bu denli fazla bilgiyi Antwerp Belçika da edinmiştir.

Gözle anlaşılmayacak berraklık kesim ve renk farklılıklarının gerçek inceleme ile Uluslararası Sertifikalarda 1,0 karat pırlantada 1500 – 2000 dolar arasında nasıl fark oluşturduğunu görebilirsiniz. 4C özellikleri ne kadar az bulunan tarzdan ise o kadar taşın fiyatı da artacaktır. Bütçenizin çok altında olan bir taşa kesiminden dolayı ya da ürünü denedikten sonra hayran kalabilirsiniz. Rapaport Pırlanta Raporu bir takım fiyat listelerinen meydana gelmektedir. Listelerin rengi fotokopi ya da faks ile çoğaltılmasını önlemek amaçlı kırmızı renkte olmaktadır ve belirli bir grup bu listeye ulaşabilmektedir.

Bu yazıda kullanılan resimler http://www.zenpirlanta.com/ adresinden alınmıştır.