Finansal Piyasalarda Bollinger Bantları

Bollinger bantlarını John Bollinger bulmuştur. Piyasadaki hareketliliğe göre şekillenen Bollinger Bantları, piyasada o an var olan durumun tersi yöne hareket edeceği mantığı üzerine kurulmuştur. Piyasadaki volatilitenin yani hareketliliğin bir süre sonra tersi yöne dönerek kendini dengeleyeceğini öngürür.

Bantların kalınlığı veya genişliği piyasadaki hareket durumuna göre şekillenir. Hareketin çok olduğu zamanlarda bantlar geniş görünümlü az olduğu zamanlarda ise bantlar dar görünümlüdür. Şekiller genellikle dar olduğunda genişe doğru gideceği geniş olduğunda ise dara doğru gideceği şeklinde yorumlanmaktadır. Yani bu şeklin piyasa hakkındaki öngörüsü volatilitenin en yüksek çıktığı anın düşme eğilimine en yakın olduğu zaman olduğu yönünde.

Bollinger bantları piyasadaki hareketliliği, bir varlık üstünde yapılan alış ve satışların sıklığını bize gösterir. Fakat piyasanın gittiği yön hakkında fazla bir fikir vermez. Piyasada hareket yönünü analiz etmek için başka formasyonları analiz etmek gerekir.

Şekilde üç bant bulunmaktadır. Bantlardan biri aşağıda diğeri yukarıda bir diğeri ise ortada bulunur. Üst bandın direncin göstergesi alt bandın ise desteğin göstergesi olduğu kabul edilir. Alt bantta oluşan taşmalar düşüş trendinin yaşandığına üst bantta oluşan taşmalarsa yükseliş trendinin yaşandığına işaret eder. Bu taşmanın son hareketi için yapılan değerlendirme ise fiyatların tekrar kanala döneceği yönündedir.

Bollinger bantları en çok kullanılan indikatörler arasında bulunur. Kullanım ve analiz açışından kolay ve net göstergelere sahip olması bunun en önemli sebebidir.